Take the 2-minute tour ×
Ask Ubuntu is a question and answer site for Ubuntu users and developers. It's 100% free, no registration required.

This is a possible duplicate question, but I wanted to ask for more opinions to proceed further, because I am not exactly a linux-guru, just an average user.

I have a new ASUS x550LA notebook with Windows 8 64-bit preinstalled on it. So, I have read several instructions via askubuntu to get myself acquainted with the topic of installing Ubuntu on a dual boot basis.

After that I proceeded to do following - used Windows 8 Control Panel feature called "Windows 7 backup" and created backup image of my partitions and C: drive - just in case I would mess things, stored backups away, downloaded Ubuntu DVD x64 version, burned it, restarted into UEFI advanced settings and disabled SecureBoot and FastBoot options there, restarted again and chose UEFI device DVD disk, installed Ubuntu in UEFI mode, fixed UEFI part with Boot-Repair to re-enable Windows 8.

Result - everything works: I can load into both Windows 8 and Ubuntu 12.04 now.

However, there are several things which I don't like:

1) Before grub menu shows up there are 3 lines with "error efidisk error" I followed some guides around, but wasn't able to solve that problem. I'd like to know how to remove these messages.

2) I have too many entries in grub menu - Linux, another linux, memtest record (which doesn't work), standard Windows record (which also doesn't work), two Windows 8 records both of each work and load my Windows (why are ther two?) I would like to remove the entries, which do not work, and leave only two options - Ubuntu and Windows.

Problem here is that I cannot find a guide for grub, which is UEFI grub, and how to edit menu entries in such a case. I want to be sure, because if I follow a normal instruction and UEFI adds problems it can possible mess up everything.

3) When loading Ubuntu I for some reason get a message about "Cannot write bytes pipe broken", screen becomes grey for several seconds, then proceeds to show normal Ubuntu screens.

I would like to fix that. It is possible that it happens due to my actions - I was looking at wrong model specifications and thought I had NVidia graphic card, so I was trying to install driver for it, but my graphic card is actually Intel. In the end I purged everything nvidia-* and completely reconfigure Xorg. Can anyone give me instructions on how to completely reinstall and reconfigure Xorg for my Intel card?

I didn't notice any other problems so far, and everything else seems to work ok.

I would like to ask people who have dealt with these problems, especially UEFI, on how to resolve them.

Also, another question - should I re-enable SecureBoot or FastBoot options in UEFI/BIOS?

THanks in advance!

share|improve this question
add comment

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Browse other questions tagged or ask your own question.