Take the 2-minute tour ×
Ask Ubuntu is a question and answer site for Ubuntu users and developers. It's 100% free, no registration required.
  • Xubuntu 13.10

Booted up this morning and Xubuntu does not get to the login screen. I am seeing the white half circle spinning and then it drops to a black screen.

I can however start tty1-6 but that doesn't help me much because this has never happened before, hence I don't know what to do at the moment.

As far as I know, I did not perform any changes to xfwm4, LightDM by text (in config files). Installed a Numix theme via PPA and played around with some settings for the XScreenSaver but all that happened via GUI and some simple terminal commands (adding a PPA). That is about it I'd say.

Some notes:

  • An update via

    apt-get update && apt-get dist-upgrade

did not help.

  • Going forth and back between tty1 and tty7 did not help.

  • Graphics: Intel HD something. So no NVIDIA or AMD card.

Does anyone have any pointer what I could do to solve the problem? It would be greatly appreciated. :)

Any info I could provide via | pastebinit?

edit

What do you know. There is something broken with X or LightDM. So I logged in via tty1 and then just typed startx and hit Enter. I'm in Xubuntu now and as you can see, it's working, however all fonts looks really odd. Somehow the anti-aliasing settings in the appearance options for XFCE were reset. Hm, what is going on?

share|improve this question
add comment

1 Answer 1

up vote 0 down vote accepted

To enable numlock on startup, I added the line

greeter-setup-script=/usr/bin/numlockx on

to /etc/lightdm/lightdm.conf. That was the reason lightdm crashed. So now that I have taken it out, it all works flawlessly again.

share|improve this answer
add comment

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.