Take the 2-minute tour ×
Ask Ubuntu is a question and answer site for Ubuntu users and developers. It's 100% free, no registration required.

I recently tried to use my laptop (an MSI GE60, with a GeForce GT 750M) under lubuntu 13.10. From the info I gathered, I had to use Bumblebee if I wanted to use the GeForce.

I installed it using instruction found here and here. I've updated the drivers to nvidia-319-updates.

But despite that, when I try to run primusrun glxgears, I have the following output:

 kernel: [  138.620890] bbswitch: enabling discrete graphics
 kernel: [  139.075668] pci 0000:01:00.0: power state changed by ACPI to D0
 kernel: [  139.085492] [drm] Initialized nvidia-drm 0.0.0 20130102 for 0000:01:00.0 on minor 0
 kernel: [  139.085499] NVRM: loading NVIDIA UNIX x86_64 Kernel Module  319.60  Wed Sep 25 14:28:26 PDT 2013
 acpid: client 1994[0:1001] has disconnected
 acpid: client 1994[0:1001] has disconnected
 acpid: client connected from 2024[0:1001]
 acpid: 1 client rule loaded
 kernel: [  139.130099] vgaarb: this pci device is not a vga device
 kernel: [  139.134812] ACPI Warning: \_SB_.PCI0.PEG0.PEGP._DSM: Argument #4 type mismatch - Found [Buffer], ACPI requires [Package] (20130517/nsarguments-95)
 .
 .
 .
 kernel: [  139.609964] ACPI Warning: \_SB_.PCI0.PEG0.PEGP._DSM: Argument #4 type mismatch - Found [Buffer], ACPI requires [Package] (20130517/nsarguments-95)
 kernel: [  139.700688] vgaarb: this pci device is not a vga device
 acpid: client connected from 2024[0:1001]
 acpid: 1 client rule loaded
 bumblebeed[1209]: [XORG] (WW) "xmir" is not to be loaded by default. Skipping.
 bumblebeed[1209]: [XORG] (WW) Unresolved symbol: fbGetGCPrivateKey
 bumblebeed[1209]: [XORG] (WW) NVIDIA(0): Failed to enable display hotplug notification
 bumblebeed[1209]: [XORG] (WW) NVIDIA(0): Unable to get display device for DPI computation.
 bumblebeed[1209]: [XORG] (EE) NVIDIA(0): Failed to initiate mode change.
 bumblebeed[1209]: [XORG] (EE) NVIDIA(0): Failed to complete mode change
 kernel: [  140.107177] glxgears[2012]: segfault at 0 ip 00007fed358ca547 sp 00007fffd5883610 error 4 in libGL.so.1[7fed358a5000+41000]
 kernel: [  140.367801] [drm] Module unloaded
 kernel: [  140.369287] bbswitch: disabling discrete graphics
 kernel: [  140.369298] ACPI Warning: \_SB_.PCI0.PEG0.PEGP._DSM: Argument #4 type mismatch - Found [Buffer], ACPI requires [Package] (20130517/nsarguments-95)
 kernel: [  140.385057] pci 0000:01:00.0: Refused to change power state, currently in D0
 bumblebeed[1209]: [XORG] (EE) Server terminated successfully (0). Closing log file.
 bumblebeed[1209]: [XORG] (EE) 
 bumblebeed[1209]: [XORG] (EE) Backtrace:
 bumblebeed[1209]: [XORG] (EE) 0: Xorg (xorg_backtrace+0x3d) [0x7f4763c7902d]
 bumblebeed[1209]: [XORG] (EE) 1: Xorg (0x7f4763ad7000+0x1a5d99) [0x7f4763c7cd99]
 bumblebeed[1209]: [XORG] (EE) 2: /lib/x86_64-linux-gnu/libpthread.so.0 (0x7f4762bd7000+0xfbb0) [0x7f4762be6bb0]
 bumblebeed[1209]: [XORG] (EE) 3: /lib/x86_64-linux-gnu/libc.so.6 (malloc_usable_size+0x26) [0x7f4761875326]
 bumblebeed[1209]: [XORG] (EE) 4: /usr/lib/nvidia-319-updates/libGL.so.1 (0x7f475e981000+0xb20c4) [0x7f475ea330c4]
 bumblebeed[1209]: [XORG] (EE) 
 bumblebeed[1209]: [XORG] (EE) Segmentation fault at address 0x0
 bumblebeed[1209]: [XORG] (EE) 
 bumblebeed[1209]: [XORG] (EE) Caught signal 11 (Segmentation fault). Server aborting
 bumblebeed[1209]: [XORG] (EE) 
 bumblebeed[1209]: [XORG] (EE) 
 bumblebeed[1209]: [XORG] (EE) Please also check the log file at "/var/log/Xorg.8.log" for additional information.
 bumblebeed[1209]: [XORG] (EE) 

I tried to look at /var/log/Xorg.8.log, but didn't found any useful info there (I tried to look for erros but had the following result :

 cat /var/log/Xorg.8.log | grep EE
    (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
 [  1664.687] Initializing built-in extension MIT-SCREEN-SAVER
 [  1664.721] (EE) Failed to load module "kbd" (module does not exist, 0)
 [  1665.313] (EE) NVIDIA(0): Failed to initiate mode change.
 [  1665.313] (EE) NVIDIA(0): Failed to complete mode change
 [  1665.678] (EE) Failed to load module "kbd" (module does not exist, 0)
 [  1665.678] (EE) No input driver matching `kbd'
 [  1665.892] (EE) Server terminated successfully (0). Closing log file.

I also tried to change the KeepUnusedXServer to true to see if I had other outputs, but the only one I had in syslog was the following: glxgears[2086]: segfault at 0 ip 00007f5ee5d41547 sp 00007fff71783f40 error 4 in libGL.so.1[7f5ee5d1c000+41000].

Also on note, when I run primusrun nvidia-settings I have a message telling me that I'm not running the nvidia driver. But optirun nvidia-settings -c :8 does show the settings.Tho, it still produces the same kind of log in syslog.

Just in case, the (uncommented) bumblebee.conf:

 [bumblebeed]
 VirtualDisplay=:8
 KeepUnusedXServer=false
 ServerGroup=bumblebee
 TurnCardOffAtExit=false
 NoEcoModeOverride=false
 Driver=nvidia
 XorgConfDir=/etc/bumblebee/xorg.conf.d

 [optirun]
 Bridge=auto
 VGLTransport=proxy
 PrimusLibraryPath=/usr/lib/x86_64-linux-gnu/primus:/usr/lib/i386-linux-gnu/primus
 AllowFallbackToIGC=false

 [driver-nvidia]
 KernelDriver=nvidia-319-updates
 PMMethod=auto
 LibraryPath=/usr/lib/nvidia-319-updates:/usr/lib32/nvidia-319-updates

 XorgModulePath=/usr/lib/nvidia-319-updates/xorg,/usr/lib/xorg/modules
 XorgConfFile=/etc/bumblebee/xorg.conf.nvidia

 [driver-nouveau]
 KernelDriver=nouveau
 PMMethod=auto
 XorgConfFile=/etc/bumblebee/xorg.conf.nouveau

Thanks in advance for the replies!

share|improve this question

1 Answer 1

up vote 0 down vote accepted

Well, it suddendly started working. I did nothing special besides update and upgrades. Dunno what fixed it.

share|improve this answer

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.