Take the 2-minute tour ×
Ask Ubuntu is a question and answer site for Ubuntu users and developers. It's 100% free, no registration required.

I'm afraid that my system is not using graphics card the way it should (thanks to God [or, devs] it's used at all).

How to fix issues listed below?


1) GPU core clock always at the bottom (stepping: shouldn't MHz go higher when 100% load?) and

2) GPU load is jumping from 0 to 100%, highly rare between (shouldn't it be 50% instead of 100% and 0 %? And why it reaches 100% while the only 'working' app is the terminal?), both 1) and 2) not depending on doing nothing (terminal actually) or playing Totem/Flash Chrome video. Only difference is CPU (notice C) load 50% for Totem and ~100% for 144p Flash (so youtube-dl does great job instead ]:-> ).

user@machine:~$ aticonfig --adapter=0 --od-getclocks

Adapter 0 - AMD Radeon HD 7340 Graphics
                            Core (MHz)    Memory (MHz)
           Current Clocks :    283           667
             Current Peak :    523           667
  Configurable Peak Range : [283-523]     [667-667]
                 GPU load :    100%
user@machine:~$ aticonfig --adapter=0 --od-getclocks

Adapter 0 - AMD Radeon HD 7340 Graphics
                            Core (MHz)    Memory (MHz)
           Current Clocks :    283           667
             Current Peak :    523           667
  Configurable Peak Range : [283-523]     [667-667]
                 GPU load :    0%

I'd just add that aticonfig overclocking appeared not supported by this card and I've changed Totem (gstreamer) video plugin for X Windows System which presumably lowered CPU usage for higher GPU load.


3) Flash player dropping frames as shown below img 8KB (I'd prefer 100% GPU load for 100% of time instead dropped frames) and

4) I've managed to get accelerated rendering in Flash, yet couldn't make it to accelerate decoding so far. chrome://gpu/ shows everything green & accelerated and no problems detected... so I take it as cruel to doesn't accelerate video decoding. I've modified flags for Compositing: Hardware accelerated on all pages and threaded, no difference from default noticeable. enter image description here

Tried to update Flash and Peeper but it makes not difference since I had up-to-date versions. Tried disabling Pepper, but that disables accelerated rendering as well and makes Flash video black-blinking, it does nothing good at all. And yes, I've enabled HTML5 videos but it doesn't always work and even doesn't make much of a difference (dropped frames are not listed [0] but still noticeable [lol]).


Short notebook spec:

AMD E2-1800 APU (Accelerated Processor): strange enough it is 1700 MHz and 850 MHz from System Profiler while as far as I know it should be 2x 1700 or 2x 850.

4GB RAM & 4GB swap file

AMD Radeon HD 7340: 283 MHz x 667 MHz for 384 MB

Run by Catalyst 13.12 x64 not beta (drivers & control center by AMD for AMD on Linux) under Ubuntu 12.04 Precise x64.


Respect for going through all this text. Any idea?


EDIT

Before Catalyst 13.12 I was using 'recommended' additional drivers (tried bunch of them), but after a while I stayed with Catalyst.

For Mozilla Firefox I don't have even Flash accelerated video rendering (while enabled ofc).

share|improve this question

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Browse other questions tagged or ask your own question.