Sign up ×
Ask Ubuntu is a question and answer site for Ubuntu users and developers. It's 100% free.

I have installed MAAS server with DHCP and DNS. Next I added two nodes, they turned green.

However, when I use Juju bootstrap there is an error:

WARNING no tools available, attempting to retrieve from

the images are downloaded and Juju starts the nodes and installs Ubuntu on them, but after the installation is finished the screen turns black and there is no action.

In the Web interface the nodes are blue and there is 2 nodes allocated. The nodes are allocated to my profile name.

When I run juju status the command hangs and nothing happens.

Can you please give me some advices? Thanks you are the best!

Hello and thanks for the answer you are the best. But now i have this:

environment: maas
            agent-state: started
            dns-name: nkdbe.master
            instance-id: /MAAS/api/1.0/nodes/node-650ff85c-6884-11e3-a0ea-002590925e2e/
            series: precise
            agent-state: started
            dns-name: pat7e.master
            instance-id: /MAAS/api/1.0/nodes/node-7d7afc70-688e-11e3-98cd-002590925e2e/
            series: precise
            charm: cs:precise/juju-gui-81
            exposed: true
                agent-state: started
                machine: "1"
                    - 80/tcp
                    - 443/tcp
                public-address: pat7e.master

When i try to open pat7e.master in a web browser no address found. What should i do?

Hello i have installed juju and now i'm trying to install juju gui. When i write juju status : agent-state: started agent-version: dns-name: 7dbb8.master instance-id: /MAAS/api/1.0/nodes/node-66915cbe-67d7-11e3-bea0-002590925e2e/ series: precise "1": agent-state-info: '(error: cannot run instances: gomaasapi: got error back from server: 409 CONFLICT)' instance-id: pending series: precise services: juju-gui: charm: cs:precise/juju-gui-81 exposed: true units: juju-gui/0: agent-state: pending machine: "1"

i've got this. Can you please give me advice what kind of error is this and how can i fix it? Thanks.

share|improve this question

1 Answer 1

up vote 3 down vote accepted

The agent-state-info line describes the error that MAAS returned when trying to provision machine 1, and probably indicates that there aren't any "ready" nodes that can be allocated to the environment.

  • To get a GUI running, you can deploy straight to the bootstrap node, and not require any additional hardware:

    $ juju add-unit juju-gui --to 0
  • To clear up the useless machine that failed provisioning:

    $ juju destroy-unit juju-gui/0
    $ juju destroy-machine 1

    ...or, if you're running the latest version, you can just do:

    $ juju destroy-machine 1 --force

    ...which will clean up all its units automatically for you.

  • To make your next deploy work well, check your MAAS GUI; it sounds as though you might not have any "ready" nodes for juju to allocate. The only node allocated should be the one that you bootstrapped onto -- if you allocated the other one manually, and now have none marked "ready", you need to either release that node or add new ones to the cluster, so that juju has at least one "ready" node to deploy onto.

share|improve this answer

Your Answer


By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.