Take the 2-minute tour ×
Ask Ubuntu is a question and answer site for Ubuntu users and developers. It's 100% free, no registration required.

I have installed Ubuntu 12.04 alongside Windows 8 on my Dell Inspiron 3521 15R. Wifi is working perfectly fine on windows 8 but its not working on Ubuntu 12.04, rather its not even getting detected.

I have tried installing backports by

 sudo apt-get linux-backports-modules-cw-3.6-precise-generic

This didn't work. I have tried installing almost everything, but still not working.

Result of : lspci

00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Ivy Bridge DRAM Controller (rev 09)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Ivy Bridge PCI Express Root Port (rev 09)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Ivy Bridge Graphics Controller (rev 09)
00:14.0 USB controller: Intel Corporation Panther Point USB xHCI Host Controller (rev 04)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation Panther Point MEI Controller #1 (rev 04)
00:1a.0 USB controller: Intel Corporation Panther Point USB Enhanced Host Controller #2 (rev 04)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation Panther Point High Definition Audio Controller (rev 04)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation Panther Point PCI Express Root Port 1 (rev c4)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation Panther Point PCI Express Root Port 2 (rev c4)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation Panther Point USB Enhanced Host Controller #1 (rev 04)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation Panther Point LPC Controller (rev 04)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation Panther Point 6 port SATA Controller [AHCI mode] (rev 04)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation Panther Point SMBus Controller (rev 04)
01:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Device 6601
07:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8101E/RTL8102E PCI Express Fast Ethernet controller (rev 05)
08:00.0 Network controller: Atheros Communications Inc. Device 0036 (rev 01)

Result of: lsusb

Bus 001 Device 002: ID 8087:0024 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 002 Device 002: ID 8087:0024 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 001 Device 003: ID 0cf3:0036 Atheros Communications, Inc. 
Bus 001 Device 004: ID 0bda:0129 Realtek Semiconductor Corp. 
Bus 001 Device 005: ID 0c45:64ad Microdia 

Result of : rfkill list

0: hci0: Bluetooth
Soft blocked: no
Hard blocked: no
share|improve this question

1 Answer 1

up vote 3 down vote accepted

Please try:

sudo apt-get install  linux-backports-modules-cw-3.8-precise-generic

I believe cw-3.8 includes the modalias for your device.

If your device is still not shown, please post:

modinfo ath9k | grep 0036
dmesg | grep ath

Please get a working ethernet connection, open a terminal and do:

sudo apt-get install linux-headers-generic build-essential

Download this file to your desktop: https://www.kernel.org/pub/linux/kernel/projects/backports/2013/11/13/backports-20131113.tar.bz2 Right-click it and select 'Extract Here.' Back to the terminal:

cd Desktop/backports-20131113/
make defconfig-ath9k
make
sudo make install

Reboot and let us know if it is working. You will have compiled the driver for your currently running kernel only. When Update Manager installs a newer kernel version, also known as linux-image, after you reboot, re-compile:

cd Desktop/backports-20131113/
make clean
make defconfig-ath9k
make
sudo make install
sudo modprobe ath9k

Please retain the files and these instructions for that time.

share|improve this answer
    
i have installed this now but still not working. –  rittik Nov 19 '13 at 17:20
    
rfkill list command is not showing wireless –  rittik Nov 19 '13 at 17:22
    
Please see my edit. –  chili555 Nov 19 '13 at 19:19
    
this is the result [ 43.692013] type=1400 audit(1384971542.154:27): apparmor="DENIED" operation="open" parent=1 profile="/usr/lib/telepathy/mission-control-5" name="/usr/share/gvfs/remote-volume-monitors/" pid=1875 comm="mission-control" requested_mask="r" denied_mask="r" fsuid=1000 ouid=0 –  rittik Nov 20 '13 at 18:20
    
thanks a lot chili555. its working perfectly fine. man you are awesome.was trying this from 2 months and atlast its working. whats the next step? –  rittik Nov 21 '13 at 5:25

protected by Community Jul 1 at 1:48

Thank you for your interest in this question. Because it has attracted low-quality answers, posting an answer now requires 10 reputation on this site.

Would you like to answer one of these unanswered questions instead?

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.