Take the 2-minute tour ×
Ask Ubuntu is a question and answer site for Ubuntu users and developers. It's 100% free, no registration required.

I have an eMachine 1200el with Ubuntu 10.10 installed. When I start my computer, I get a black screen with a blinking dash for about 30 seconds before I can log in. After another 30 seconds it runs well.

How can I have my computer start without this delay? I'm a novice.

share|improve this question
    
In English, please? Can someone translate this? –  Thomas W. Apr 24 '11 at 17:02
    
I hope I've translated this okay; please check it. Also I'm guessing your version of Ubuntu is 10.10 (as opposed to 10.04)? –  Stefano Palazzo Apr 24 '11 at 18:20
    
@Stefano: thanks for translating it and such :) –  Thomas W. Apr 24 '11 at 19:07
add comment

1 Answer

This is normal.

30 seconds is an ordinary time taken for startup - not just for Ubuntu but also for other Linux based operating systems, Mac OS X and Windows.

There are some things you can do to improve boot speed. See: How to make Ubuntu boot fast?.

The black screen and blinking cursor is most likely due to having proprietary graphics drivers installed. You can fix this by disabling the drivers but you will lose functionality, like 3D effects. There is a work around for enabling a graphical boot with proprietary drivers: Boot screen in low graphics/text mode.

share|improve this answer
add comment

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.