Take the 2-minute tour ×
Ask Ubuntu is a question and answer site for Ubuntu users and developers. It's 100% free, no registration required.

I've been trying for weeks to try and get my wireless adapter (Atheros) to play nicely with a PEAP network at my University. It connected to just about anything, except for the one here. After trying desperately for hours trying different commands and workarounds to get it to work correctly (most solutions specifically made for my adapter, others for Atheros in general), my adapter seems to have become useless.

I can't connect to anything - wireless or LAN, and it's kind of a problem. gnome-control-panel shows the word "unmanaged" under the adapter name while under network settings. The wireless combobox (for finding a network) only shows "other" and selecting "other" doesn't seem to do anything.

Is there a way for me to undo everything in regards to my network? I don't want to have to reinstall Ubuntu - that would be a huge pain. I'm also not sure what could be causing the problem. Is there some way for me to clear the drivers I've installed for the adapters and the config settings for them as well to get it working again?

For Reference:

  • Ubuntu 12.04 LTS x64
  • Same adapter still works fine (even for PEAP) on Windows 7/8 x64
  • Atheros AR5BWB222 Wireless Network Adapter and Atheros AR8151 PCI-E Gigabit Ethernet Controller (NDIS 6.20) [ per Windows Device Manager Report ]
  • I've tried WICD with no success at all.
share|improve this question
    
12.04 is a bit old, have you tried 13.10 livecd? –  NoBugs Oct 11 '13 at 3:00
    
@NoBugs, 12.04 has LTS, I'd rather have support and updates until 2017. –  Xan Oct 12 '13 at 0:18
    
14.04 will be LTS –  NoBugs Oct 12 '13 at 0:49
    
Have you made any changes regarding drivers? have you tried to revert those changes? –  Ohad Cohen Oct 13 '13 at 10:54
add comment

3 Answers

up vote 3 down vote accepted
+75

If you want to remove every configuration about your network, you can reinstall the packages that has anything to do with whatever you have touched, examples:

  • If you only touched the /etc/network* files, the easy way to go is purging the packages and reinstall them again (you should download separatelly the package):

    dpkg -S /etc/network
    avahi-autoipd, avahi-daemon, netbase, ntpdate, wireless-tools, wpasupplicant, ifupdown, clamav-freshclam: /etc/network
    sudo dpkg --purge packages
    sudo dpkg -i packages
    
  • If what you touched was more superficial, dpkg-reconfigure is your friend:

    sudo dpkg-reconfigure packages
    
  • If you want a sure kill solution, reinstall from scratch :(.

Of course, if you had a list of every action you did, this would be more ease as going backwards in a video, reversing every change.

share|improve this answer
3  
There's no need to reinstall from scratch, in the Ubuntu installer select manual partitions and in that use your existing Ubuntu partition as /, then it'll install in your existing install, preserving your files but overwriting system files. –  Ramchandra Apte Oct 9 '13 at 2:57
add comment

Use Terminal ( Ctrl+Alt+T) to run the commands.

  1. Try restarting the service with default settings and reboot: How to restart the networking service?
  2. If that doesn't help, reconfigure the packages using dpkg-reconfigure:

    dpkg -S /etc/network
    avahi-autoipd, avahi-daemon, netbase, ntpdate, wireless-tools, wpasupplicant, ifupdown, clamav-freshclam: /etc/network
    sudo dpkg-reconfigure packages
    
  3. If it doesn't help, purge everything and reinstall:

    dpkg -S /etc/network
    avahi-autoipd, avahi-daemon, netbase, ntpdate, wireless-tools, wpasupplicant, ifupdown, clamav-freshclam: /etc/network
    sudo dpkg --purge packages
    sudo dpkg -i packages
    

P.S. This Q should help too.

share|improve this answer
add comment

You can reset everything pertaining to your networks, just press Ctrl+Alt+T and type in:

sudo service networking restart

Continue to restart your machine, and it will reconfigure the default settings upon restart.

However, there are issues whereby Ubuntu writes "Booting Up without full network config"...a second restart will do the trick

See also:

share|improve this answer
    
Please trim your image to its essentials or just use code tags. Not everyone has unlimited broadband. –  user25656 Oct 13 '13 at 5:03
add comment

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.