Take the 2-minute tour ×
Ask Ubuntu is a question and answer site for Ubuntu users and developers. It's 100% free, no registration required.

I'm getting this boot error on Natty:

mount: mounting /dev on /root/dev failed: No such file or directory
mount: mounting /sys on /root/sys failed: No such file or directory
mount: mounting /proc on /root/proc failed: No such file or directory
Target filesystem doesn't have requested /sbin/init.
No init found.  Try passing init= bootarg.

The root system is using btrfs. However, when I boot up a live-CD, I can mount the system partition without any problems and there doesn't appear to be anything wrong with it.

Running btrfsck gives this output:

sudo btrfsck /dev/md0p1 
found 33322205184 bytes used err is 0
total csum bytes: 32134752
total tree bytes: 401801216
total fs tree bytes: 334020608
btree space waste bytes: 104869496
file data blocks allocated: 38219010048
 referenced 33116684288
Btrfs Btrfs v0.19

I hope someone can help me out with this problem.

share|improve this question
1  
Those are the result of the root fs not being mounted. Look at the lines above there to see why. –  psusi Apr 7 '11 at 13:13
add comment

2 Answers 2

Does this still happen with the newest version of GRUB in Natty (1.99~rc1-13ubuntu3)? I backported a number of btrfs-related fixes from upstream in the period since you asked your question.

share|improve this answer
add comment

I think this is a bug about the bootloader and not the btrfs partiotion itself. I haven't tested natty using btrfs as root, but I read about GRUB having issues mounting btrfs as root... Maybe try to use a separate /boot partion for the boot...

share|improve this answer
    
Thanks for your answer. In fact, I do have a separate boot partition (/dev/sdc1). –  SanderTuit Apr 7 '11 at 11:30
    
Have you been able to boot (at least one time) after the installation or never? –  mattia Apr 7 '11 at 11:33
    
Yes, the installation booted fine. It just stopped working this morning. There was no power outage and the system halted cleanly last night. –  SanderTuit Apr 7 '11 at 11:40
    
does your /etc/fstab looks ok? –  mattia Apr 7 '11 at 11:53
add comment

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.