Take the 2-minute tour ×
Ask Ubuntu is a question and answer site for Ubuntu users and developers. It's 100% free.

I have been experimenting with a software RAID 1 installation of ubuntu 12.04 LTS in virtualbox, but am having some issues here.

What I basically did: 2 disks in RAID 1. Both disks contain a mirrored partition that has /boot and a mirrored partition that contains an encrypted LVM. All this so far so good, it boots perfectly after install.

When I decide then to try to remove one of both disks in virtualbox, it just says "waiting for encrypted source" (or something along those lines, can't remember exactly).

After several more minutes, it drops to an initramfs console, where I am stuck... And yes, I choose the option boot in degraded mode during install, I also checked in the initramfstools/conf.d, it states bootdegraded=true.

What am I doing wrong here? I thought a raid 1 was supposed to boot perfectly even if one disk completely disappears? Thanks for any help you can provide!

share|improve this question

1 Answer 1

I encountered a similar problem (in hardware, not virtualbox) while setting up an unencrypted, bootable 14.04 RAID1. Basically, I needed to add a sleep script to allow mdadm sufficient time to assemble a degraded device. See the instructions in section 6.1 here.

share|improve this answer

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.