Take the 2-minute tour ×
Ask Ubuntu is a question and answer site for Ubuntu users and developers. It's 100% free, no registration required.

I have installed Ubuntu 13.04 on my desktop ( intel 1.6 GHz dual core processor, 512mb ram) It's a dual boot with xp. Its booting time is okay but it is extremely slow while doing normal tasks (like opening firefox or terminal or any other thing). Its 3D effects are also hanging. Can anyone please suggest what should I do to increase its speed.

share|improve this question
1  
It's because of your ram. Do you created any swap space? –  NewBiL May 30 '13 at 12:20
    
@NewBil Yes while installing I allocated about 1gb swap space –  Ritesh May 30 '13 at 14:51
    
If it possible than by more ram otherwise if you want to use Ubuntu like distro than follow prophecy201 answer below.. –  NewBiL May 30 '13 at 15:12
    
possible duplicate of How can I improve overall system performance? –  Eliah Kagan Aug 25 '13 at 11:46

3 Answers 3

Ubuntu with Unity needs more CPU-Power and RAM.
Your system has not enough ressources to run Ubuntu and Unity smoothly.

Maybe you have a better experience with Xubuntu or Lubuntu, which are made for systems with less performance.

share|improve this answer
    
I agree. Both variants performs smoother on lower end computers. –  J. Austin Rodriguez May 30 '13 at 12:40
    
Can i fall back to Xubuntu or Lubuntu from ubuntu? –  Ritesh May 30 '13 at 14:59
    
I think Xubuntu will be better. –  NewBiL May 30 '13 at 15:13
    
Thanks for the help. I've installed xubuntu and it is running fine –  Ritesh May 31 '13 at 4:18

Can you add more memory? 512MB is not optimal. How much memory/swap are being used if you run top or htop? Running LXDE may help as well.

share|improve this answer
    
I'm a first time linux user and have just used it since 2-3 days I don't know how to use top or htop. Can you please elaborate @Bert –  Ritesh May 30 '13 at 14:59
    
This page will show you how to install and run htop –  Bert May 30 '13 at 15:03

Have you installed 12.04 before? I have the same problem with 13.04 when old works fine. I am just using it as a file server. so my GPU is old. But with an i7 920 (oc'd to 4GHz watercooled) with 12GB RAM.

12.04 work no problem for me and I need to use GNOME fallback desktop for 13.04

I think there is a problem with drivers for you Graphics Card.

share|improve this answer
    
No i have never used linux before. I'll try to search for drivers thanks –  Ritesh May 30 '13 at 15:00

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.