Take the 2-minute tour ×
Ask Ubuntu is a question and answer site for Ubuntu users and developers. It's 100% free, no registration required.

I have Ubuntu 13.04 installed in my Sony Vaio, and I found that, after resumingfrom sleep, keyboard and mouse will not start after about 10 seconds. If I check dmesg I always find the following:

[  673.215203] wlan0: deauthenticating from 72:55:9c:99:5c:8c by local choice (reason=3)
[  673.231255] cfg80211: Calling CRDA to update world regulatory domain
[  673.241275] cfg80211: World regulatory domain updated:
[  673.241283] cfg80211:   (start_freq - end_freq @ bandwidth), (max_antenna_gain, max_eirp)
[  673.241288] cfg80211:   (2402000 KHz - 2472000 KHz @ 40000 KHz), (300 mBi, 2000 mBm)
[  673.241292] cfg80211:   (2457000 KHz - 2482000 KHz @ 20000 KHz), (300 mBi, 2000 mBm)
[  673.241295] cfg80211:   (2474000 KHz - 2494000 KHz @ 20000 KHz), (300 mBi, 2000 mBm)
[  673.241297] cfg80211:   (5170000 KHz - 5250000 KHz @ 40000 KHz), (300 mBi, 2000 mBm)
[  673.241299] cfg80211:   (5735000 KHz - 5835000 KHz @ 40000 KHz), (300 mBi, 2000 mBm)
[  674.889052] PM: Syncing filesystems ... done.
[  675.470925] Freezing user space processes ... (elapsed 0.01 seconds) done.
[  675.486017] Freezing remaining freezable tasks ... (elapsed 0.01 seconds) done.
[  675.502046] Suspending console(s) (use no_console_suspend to debug)
[  675.502298] sd 0:0:0:0: [sda] Synchronizing SCSI cache
[  675.502434] sd 0:0:0:0: [sda] Stopping disk
[  676.213296] PM: suspend of devices complete after 711.842 msecs
[  676.213431] PM: late suspend of devices complete after 0.132 msecs
[  676.213634] r8169 0000:09:00.0: System wakeup enabled by ACPI
[  676.245362] ehci-pci 0000:00:1d.0: System wakeup enabled by ACPI
[  676.261328] ehci-pci 0000:00:1a.0: System wakeup enabled by ACPI
[  676.293117] xhci_hcd 0000:00:14.0: System wakeup enabled by ACPI
[  676.309112] PM: noirq suspend of devices complete after 95.773 msecs
[  676.309333] ACPI: Preparing to enter system sleep state S3
[  676.361044] PM: Saving platform NVS memory
[  676.364472] Disabling non-boot CPUs ...
[  676.365723] smpboot: CPU 1 is now offline
[  676.468895] smpboot: CPU 2 is now offline
[  676.469301] Broke affinity for irq 16
[  676.469311] Broke affinity for irq 23
[  676.469313] Broke affinity for irq 43
[  676.572789] smpboot: CPU 3 is now offline
[  676.574015] ACPI: Low-level resume complete
[  676.574059] PM: Restoring platform NVS memory
[  676.574512] Enabling non-boot CPUs ...
[  676.574579] smpboot: Booting Node 0 Processor 1 APIC 0x1
[  676.604428] CPU1 is up
[  676.604474] smpboot: Booting Node 0 Processor 2 APIC 0x2
[  676.617852] CPU2 is up
[  676.617904] smpboot: Booting Node 0 Processor 3 APIC 0x3
[  676.631325] CPU3 is up
[  676.634664] ACPI: Waking up from system sleep state S3
[  676.766068] xhci_hcd 0000:00:14.0: System wakeup disabled by ACPI
[  676.798034] ehci-pci 0000:00:1a.0: System wakeup disabled by ACPI
[  676.830001] ehci-pci 0000:00:1d.0: System wakeup disabled by ACPI
[  676.925993] PM: noirq resume of devices complete after 176.001 msecs
[  676.926095] PM: early resume of devices complete after 0.079 msecs
[  676.926135] xhci_hcd 0000:00:14.0: setting latency timer to 64
[  676.926139] ehci-pci 0000:00:1a.0: setting latency timer to 64
[  676.926201] mei 0000:00:16.0: irq 45 for MSI/MSI-X
[  676.926220] ehci-pci 0000:00:1d.0: setting latency timer to 64
[  676.926228] snd_hda_intel 0000:00:1b.0: irq 47 for MSI/MSI-X
[  676.926254] ahci 0000:00:1f.2: setting latency timer to 64
[  676.926324] ath: phy0: ASPM enabled: 0x42
[  676.926332] r8169 0000:09:00.0: System wakeup disabled by ACPI
[  676.926392] snd_hda_intel 0000:01:00.1: irq 48 for MSI/MSI-X
[  676.929371] [drm] probing gen 2 caps for device 8086:151 = 2/6
[  676.929374] [drm] PCIE gen 2 link speeds already enabled
[  676.931677] [drm] PCIE GART of 512M enabled (table at 0x0000000000040000).
[  676.931775] radeon 0000:01:00.0: WB enabled
[  676.931777] radeon 0000:01:00.0: fence driver on ring 0 use gpu addr 0x0000000040000c00 and cpu addr 0xffff8801459e6c00
[  676.931779] radeon 0000:01:00.0: fence driver on ring 3 use gpu addr 0x0000000040000c0c and cpu addr 0xffff8801459e6c0c
[  676.947901] [drm] ring test on 0 succeeded in 1 usecs
[  676.947959] [drm] ring test on 3 succeeded in 1 usecs
[  676.948003] [drm] ib test on ring 0 succeeded in 0 usecs
[  676.948052] [drm] ib test on ring 3 succeeded in 1 usecs
[  677.245598] ata5: SATA link up 1.5 Gbps (SStatus 113 SControl 300)
[  677.255470] ata5.00: configured for UDMA/100
[  678.484316] ata1: SATA link up 3.0 Gbps (SStatus 123 SControl 300)
[  681.830219] ata1.00: configured for UDMA/133
[  682.360591] sd 0:0:0:0: [sda] Starting disk
[  682.408189] PM: resume of devices complete after 5487.507 msecs
[  682.421053] usb 1-1.2: USB disconnect, device number 11
[  682.420636] Restarting tasks ... done.
[  682.438217] video LNXVIDEO:00: Restoring backlight state
[  682.624291] usb 1-1.2: new full-speed USB device number 12 using ehci-pci
[  682.718139] usb 1-1.2: New USB device found, idVendor=0489, idProduct=e036
[  682.718147] usb 1-1.2: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=3
[  682.718152] usb 1-1.2: Product: Bluetooth USB Host Controller
[  682.718157] usb 1-1.2: Manufacturer: Atheros Communications
[  682.718161] usb 1-1.2: SerialNumber: Alaska Day 2006
[  682.805060] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): wlan0: link is not ready
[  682.926040] r8169 0000:09:00.0 eth0: link down
[  682.926084] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): eth0: link is not ready
[  687.868162] wlan0: authenticate with 72:55:9c:99:5c:8c
[  687.876756] wlan0: send auth to 72:55:9c:99:5c:8c (try 1/3)
[  687.879075] wlan0: authenticated
[  687.883052] wlan0: associate with 72:55:9c:99:5c:8c (try 1/3)
[  687.887301] wlan0: RX AssocResp from 72:55:9c:99:5c:8c (capab=0x411 status=0 aid=1)
[  687.887381] wlan0: associated
[  687.887421] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_CHANGE): wlan0: link becomes ready
[  687.887516] cfg80211: Calling CRDA for country: ES
[  687.892679] ath: regdomain 0x82d4 updated by CountryIE
[  687.892684] ath: EEPROM regdomain: 0x82d4
[  687.892686] ath: EEPROM indicates we should expect a country code
[  687.892689] ath: doing EEPROM country->regdmn map search
[  687.892691] ath: country maps to regdmn code: 0x37
[  687.892694] ath: Country alpha2 being used: ES
[  687.892695] ath: Regpair used: 0x37
[  687.892720] cfg80211: Regulatory domain changed to country: ES
[  687.892722] cfg80211:   (start_freq - end_freq @ bandwidth), (max_antenna_gain, max_eirp)
[  687.892725] cfg80211:   (2402000 KHz - 2482000 KHz @ 40000 KHz), (N/A, 2000 mBm)
[  687.892727] cfg80211:   (5170000 KHz - 5250000 KHz @ 40000 KHz), (N/A, 2000 mBm)
[  687.892729] cfg80211:   (5250000 KHz - 5330000 KHz @ 40000 KHz), (N/A, 2000 mBm)
[  687.892732] cfg80211:   (5490000 KHz - 5710000 KHz @ 40000 KHz), (N/A, 2700 mBm)
[  692.096587] i8042: Can't write CTR while closing AUX port
[  692.613783] i8042: Can't reactivate AUX port
[  693.406006] psmouse serio1: synaptics: Touchpad model: 1, fw: 8.1, id: 0x1e2b1, caps: 0xd00123/0x840300/0x127c00, board id: 1999, fw id: 1106483
[  693.439265] input: SynPS/2 Synaptics TouchPad as /devices/platform/i8042/serio1/input/input24
[  694.235784] psmouse serio1: synaptics: Touchpad model: 1, fw: 8.1, id: 0x1e2b1, caps: 0xd00123/0x840300/0x127c00, board id: 1999, fw id: 1106483
[  694.270058] input: SynPS/2 Synaptics TouchPad as /devices/platform/i8042/serio1/input/input25

As you can see, the touchpad module is loaded way too late, when it should be one of the first modules to be loaded. What can I do about it?

Thank you in advance

share|improve this question
add comment

Know someone who can answer? Share a link to this question via email, Google+, Twitter, or Facebook.

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Browse other questions tagged or ask your own question.