Take the 2-minute tour ×
Ask Ubuntu is a question and answer site for Ubuntu users and developers. It's 100% free, no registration required.

I have changed my system to boot from UEFI instead of BIOS and have installed Windows 7 on my internal SSD which has GPT partition type.

I am trying to install Ubuntu 13.04 on my external HDD. My machine is a Lenovo W520. My HDD is a 1TB USB3 WD.

Here is some of what I have been trying:

  1. My laptop is set to boot in UEFI mode.
  2. I have 64 bit version of Ubuntu, on my bootable flash disk
  3. I took out my SSD before installing Ubuntu
  4. Before installation my external HDD was also partitioned as GPT and it only had one 950GB partition
  5. I tried two different methods:

    • First: When I let the Ubuntu to install itself automatically, without changing anything, the installation completed but Ubuntu did not boot. SSD was out and I am sure the systems boots in UEFI mode.

    • Second: I tried to do the partitioning myself in the following order, but I still have the same problem, I am sure my HDD is partitioned as GPT:

      • /EFI Boot
      • /(root)
      • /swap
      • /home

I chose to install the bootloader in /EFI boot.

Please let me know what I am doing wrong.
Thanks

Update: I was sure that Windows, on SSD, boots in UEFI mode. However, I disconnected my HDD and the windows did boot from SSD.I used the live USB to boot Ubuntu and let it do the partitioning and install Ubuntu on the external HDD. I still had the same problem and Ubuntu did not boot. Then I used the live USB and installed Boot-Repair. After running Boot-repair and a restart everything was good, and Ubuntu did boot from HDD. However, there is a line before booting into Ubuntu: ata_id[279]: HDIO_GET_IDENTITY failed for '/dev/sdb': Invalid argument But the system boots.

Boot Info Script: Here is a Boot Info Script I got after using Boot Repair.

I tried to change the partitioning and partition sizes. After reading here, I changed the partitioning using Gparted.
I also installed the bootloader in /dev/sda1 which is flagged as the /boot partition. As expected after installation and a reboot, Ubuntu did not boot. So by following this and this posts, I tried to register the bootloader to the EFI. But I was not successful. I even noticed that my machine might have this problem, and I changed the /EFI/Ubuntu/bootx64.efi name and location but no effect, Ubuntu did not want to boot. Again, I used boot repair to solve the boot problem and it worked like the previous time and I am in Ubuntu. But I really like to know what is causing this problem. The interesting thing is that Boot Repair has created all possible folders and files. Is there a way that I know which folders are being used for boot? These are the different folders and files:
-/boot/efi/EFI/Boot/bootx64.efi
-/boot/efi/EFI/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi and bootx64.efi
-/boot/efi/EFI/ubuntu/bootx64.efi and grubx64.efi

share|improve this question
add comment

1 Answer 1

up vote 4 down vote accepted

The Grub2/installer does not always manage EFI. Best option is to boot the live CD and use boot repair.

See : How do I install Windows 7 alongside a pre-existing Ubuntu installation?

Different question, same solution.

Post the url bootrepair gives you if it does not work.

share|improve this answer
add comment

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.