Take the 2-minute tour ×
Ask Ubuntu is a question and answer site for Ubuntu users and developers. It's 100% free, no registration required.

I do not what happened, but i can not anymore automount my hard drive. It contains a vital data for me and have no whish losing it. Any help is very much appreciated

i was trying to copy somes files from my Ubuntu machine to my windows. I copied my files correctly, and unmounted my partitions one by one. Then plugged the hard drive to my windows machine. Which showed a weird error looking like 'error when writing some/system/file/ending/by/pointers'. I suspect windows did something nasty to partition table which make mount/umount operations to be mabe.

as for the symptoms:

  1. Ubuntu's and windows' automounts cannot mount the HDD partitions
  2. My hard drive is seen as /dev/sdb*

    XYZ@samtop:~$ ls /dev/sdb*
    /dev/sdb  /dev/sdb1  /dev/sdb2  /dev/sdb3
    
  3. manual mount loops forever:

    XYZ@samtop:~$ sudo mount /dev/sdb1 /media/exdrive1/
    
    ^C^C^C^Z^Z
    

Could anyone, please, give me somes hints. Much appreciate it

share|improve this question
    
How is the drive formatted? –  Mitch May 9 '13 at 11:19
    
1. In Windows, did you do the "safely remove hardware" before unplugging the drive? 2. What is the output of dmesg | tail after an unsuccessful mount? –  ignis May 9 '13 at 14:13
    
mitch, ignis. Thank you for your support. The drive is NTFS formated. In windows, i made the mistake of plugging the HDD into an an USB port with low power supply. It hadn't been correctly mounted, so i hadn't the chance of 'safely' removing it –  mbelaoucha May 9 '13 at 19:20

1 Answer 1

In windows, i made the mistake of plugging the HDD into an USB port with low power supply. It hadn't been correctly mounted, so i hadn't the chance of 'safely' removing it. As soon as I plugged the HDD i got a notification message from Windows saying that it failed in writing a system file which got 'pointers' at it end.

The drive was well formatted, in NTFS

XYZ@samtop:~$ fdisk -l
Disk /dev/sdb: 500.1 GB, 500107862016 bytes
240 têtes, 63 secteurs/piste, 64601 cylindres, total 976773168 secteurs
Unités = secteurs de 1 * 512 = 512 octets
Taille de secteur (logique / physique) : 512 octets / 512 octets
taille d'E/S (minimale / optimale) : 512 octets / 512 octets
Identifiant de disque : 0xc701c701

Périphérique Amorce  Début        Fin      Blocs     Id  Système
/dev/sdb1   *          63   102398309    51199123+   7  HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sdb2       102398310   532474424   215038057+   7  HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sdb3       532474425   976768064   222146820    7  HPFS/NTFS/exFAT

here is the output of 'dmesg'

XYZ@samtop:~$ dmesg | tail
[ 1192.198597] sd 8:0:0:0: [sdb] Unhandled sense code
[ 1192.198608] sd 8:0:0:0: [sdb]  
[ 1192.198612] Result: hostbyte=DID_OK driverbyte=DRIVER_SENSE
[ 1192.198616] sd 8:0:0:0: [sdb]  
[ 1192.198619] Sense Key : Medium Error [current] 
[ 1192.198626] sd 8:0:0:0: [sdb]  
[ 1192.198631] Add. Sense: Unrecovered read error
[ 1192.198636] sd 8:0:0:0: [sdb] CDB: 
[ 1192.198639] Read(10): 28 00 00 00 00 00 00 00 08 00
[ 1192.198662] end_request: critical target error, dev sdb, sector 0

well, i guess something is going really wrong! but do not know what this means. Trying to google it in the mean while.

share|improve this answer
    
That means you've hit a bad sector. Which is not a good sign.... And on the first sector... –  derobert May 9 '13 at 20:55
    
I'd try to get data out of it with smartctl. Hopefully it supports the USB bridge the drive uses. –  derobert May 9 '13 at 21:03
    
Hi derobert, do you mean that: 1) there is no way to mount correctly my filesystems, and 2) there is no hope using my hard drive again? ... well this is most infortunate stuff! –  mbelaoucha May 10 '13 at 0:32
    
Well, it means that sector 0 appears damaged. That's not good, but is recoverable if its just a bad sector. smartctl will hopefully let you know if its just a bad sector, or if you've got bigger problems. –  derobert May 10 '13 at 14:53
    
well, at the end it appears that my problem was a hardware issue. I bypassed the USB bridge, and plugged the sata port into a laptop. Instead of errors on 'sector 0' only, i've ended by having an error by sector in a partition (when trying do dd). –  mbelaoucha May 15 '13 at 22:57

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.