Take the 2-minute tour ×
Ask Ubuntu is a question and answer site for Ubuntu users and developers. It's 100% free, no registration required.

I downloaded and ran the 12.10 live cd (today, 1/29/13) and it ran fine, and installed just fine as well. However after installing I let the system update the essential/security updates and now the graphics drivers are broken. The system either boots into a blank orange screen with vertical stripes (and is entirely unresponsive), or it boots into a strange screen where the entire login screen if shifted to the right, so the far right of the screen shows up on the left (the date/time, gearwheel, etc).

When I try to log in with the second case it goes to the background screen then goes completely unresponsive, and I'm unable to pull up a terminal or anything.

So my question is, is there something about the latest set of security/essential updates that may break graphics drivers? And if so, is there anything I can do to fix/resolve it, or prevent it from happening in the future? I'm ok with just not updating for now, but I don't want to never update ubuntu...

My graphics hardware is an AMD Radeon HD 7570. I've installed no additional drivers, and downloaded the updates to a fresh install of 12.10 from the live cd.

Thanks!

share|improve this question

closed as off topic by Nathan Osman, Eliah Kagan, Eric Carvalho, Amith KK, Stephen Myall Feb 13 '13 at 17:27

Questions on Ask Ubuntu are expected to relate to Ubuntu within the scope defined by the community. Consider editing the question or leaving comments for improvement if you believe the question can be reworded to fit within the scope. Read more about reopening questions here.If this question can be reworded to fit the rules in the help center, please edit the question.

2  
The simple answer is no. Updates are tested before they are pushed to end users, and I can attest, that everything is fine on the two machines I have Ubuntu on, one with an Intel and the other with Nvidia GPU. Can you adit the question and add details on what driver (or multiple drivers) you use. Have you installed the proprietary AMD drivers? If so, then how many, and how? –  mikewhatever Jan 30 '13 at 4:50
    
I used the default drivers that installed with the 12.10 live cd. Haven't downloaded anything. In fact, the live install works fine, but when I re-install and let it connect to the internet to download updates during the install process that results in the same error. It also looks like I'm not the only one to have something like this, this sounds like a similar problem: askubuntu.com/questions/248654/… –  user127184 Jan 30 '13 at 20:32
2  
It sounds like you're describing a regression, which is a class of bug. So discussion doesn't really belong here. Given that you've reproduced by reinstalling and it still appears to happen, it sounds like you've done enough verification to justify filing a bug. Please file one. If you can identify the update that caused the problem, then see wiki.ubuntu.com/StableReleaseUpdates#Regressions for instructions on how to flag it. –  Robie Basak Feb 12 '13 at 13:13

1 Answer 1

I don't agree with mikewhatever, no matter how hard they try they can't test every possible hardware and software combination, that's why feedback is important.

I had the exact same situation, I installed Ubuntu 12.10 and without touching anything I let it update, I reboot and my display was broken.

I have a Radeon HD 6850, I guess I was using generic drivers 'cos I didn't touch anything, my solution was to install the proprietary drivers, I can't recall the exact commands I used but I my case I was able to use Ctrl + Alt + F1 to get a terminal and perform the install there.

As far as I can recall I did:

sudo apt-get install fglrx

and rebooted.

My Ubuntu experience begun in the wrong way :(

share|improve this answer

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.