Take the 2-minute tour ×
Ask Ubuntu is a question and answer site for Ubuntu users and developers. It's 100% free, no registration required.

My Mediatek usb flash drive is not get detected.

The o/p of lsusb

falguni@falguni-M61PME-S2P:~$ lsusb
Bus 002 Device 002: ID 0e8d:0003 MediaTek Inc.
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub

and the o/p of usb-devices

falguni@falguni-M61PME-S2P:~$ usb-devices

T:  Bus=01 Lev=00 Prnt=00 Port=00 Cnt=00 Dev#=  1 Spd=480 MxCh=10
D:  Ver= 2.00 Cls=09(hub  ) Sub=00 Prot=00 MxPS=64 #Cfgs=  1
P:  Vendor=1d6b ProdID=0002 Rev=03.05
S:  Manufacturer=Linux 3.5.0-18-generic ehci_hcd
S:  Product=EHCI Host Controller
S:  SerialNumber=0000:00:02.1
C:  #Ifs= 1 Cfg#= 1 Atr=e0 MxPwr=0mA
I:  If#= 0 Alt= 0 #EPs= 1 Cls=09(hub  ) Sub=00 Prot=00 Driver=hub

T:  Bus=02 Lev=00 Prnt=00 Port=00 Cnt=00 Dev#=  1 Spd=12  MxCh=10
D:  Ver= 1.10 Cls=09(hub  ) Sub=00 Prot=00 MxPS=64 #Cfgs=  1
P:  Vendor=1d6b ProdID=0001 Rev=03.05
S:  Manufacturer=Linux 3.5.0-18-generic ohci_hcd
S:  Product=OHCI Host Controller
S:  SerialNumber=0000:00:02.0
C:  #Ifs= 1 Cfg#= 1 Atr=e0 MxPwr=0mA
I:  If#= 0 Alt= 0 #EPs= 1 Cls=09(hub  ) Sub=00 Prot=00 Driver=hub

But in 12.04, the o/p of usb-devices was:

falguni@falguni-M61PME-S2P:~$ usb-devices

T:  Bus=01 Lev=00 Prnt=00 Port=00 Cnt=00 Dev#=  1 Spd=480 MxCh=10
D:  Ver= 2.00 Cls=09(hub  ) Sub=00 Prot=00 MxPS=64 #Cfgs=  1
P:  Vendor=1d6b ProdID=0002 Rev=03.05
S:  Manufacturer=Linux 3.5.0-18-generic ehci_hcd
S:  Product=EHCI Host Controller
S:  SerialNumber=0000:00:02.1
C:  #Ifs= 1 Cfg#= 1 Atr=e0 MxPwr=0mA
I:  If#= 0 Alt= 0 #EPs= 1 Cls=09(hub  ) Sub=00 Prot=00 Driver=hub

T:  Bus=02 Lev=00 Prnt=00 Port=00 Cnt=00 Dev#=  1 Spd=12  MxCh=10
D:  Ver= 1.10 Cls=09(hub  ) Sub=00 Prot=00 MxPS=64 #Cfgs=  1
P:  Vendor=1d6b ProdID=0001 Rev=03.05
S:  Manufacturer=Linux 3.5.0-18-generic ohci_hcd
S:  Product=OHCI Host Controller
S:  SerialNumber=0000:00:02.0
C:  #Ifs= 1 Cfg#= 1 Atr=e0 MxPwr=0mA
I:  If#= 0 Alt= 0 #EPs= 1 Cls=09(hub  ) Sub=00 Prot=00 Driver=hub

T:  Bus=02 Lev=01 Prnt=01 Port=04 Cnt=01 Dev#=  2 Spd=12  MxCh= 0
D:  Ver= 2.00 Cls=02(commc) Sub=00 Prot=00 MxPS=64 #Cfgs=  1
P:  Vendor=0e8d ProdID=0003 Rev=02.00
S:  Manufacturer=MediaTek Inc
S:  Product=MT6235 
C:  #Ifs= 2 Cfg#= 1 Atr=80 MxPwr=500mA
I:  If#= 0 Alt= 0 #EPs= 2 Cls=0a(data ) Sub=00 Prot=00 Driver=cdc_acm
I:  If#= 1 Alt= 0 #EPs= 1 Cls=02(commc) Sub=02 Prot=01 Driver=cdc_acm

It was working fine in 12.04. Now after upgrading to 12.10 the problem started.

Where is the problem and how to solve it?

share|improve this question
add comment

1 Answer

I had the same issue. (USB was getting detected on windows) Although USB drive was not displayed in the file explorer, it was still being detected on lsusb. steps below might work if you're positive on the lsusb part.

  • Take a back up of all the files on windows
  • Plug the USB back on ubuntu
  • Format using Disk Utility (Disk on 13.04)
  • Make sure you create a new partition

Hopefully, your USB drive will now be working fine.

share|improve this answer
add comment

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.