Take the 2-minute tour ×
Ask Ubuntu is a question and answer site for Ubuntu users and developers. It's 100% free, no registration required.

Recently my computer has been responding slowly. It was fine few days ago, but now it always lags. I need to find the cause. Thanks.

share|improve this question
    
Did you installed any new drivers? –  karthick87 Jan 15 '11 at 8:34
    
I removed a dvd drive .. –  Vamsi Jan 15 '11 at 10:54
add comment

1 Answer

up vote 5 down vote accepted

Some troubleshooting ideas :

First, run this command :

sudo apt-get install htop iotop
  • Start a terminal, in it run htop
  • Start another terminal, in it run iotop
  • Start another terminal, it it run tail -f /var/log/kern.log

Wait until the lag occurs, then look at your three terminals :

  • The first one will tell you if a process is hogging the processor
  • The second one will tell you if your hard disk is being thrashed by a process.
  • The third one will tell you if an event has occurred regarding your hardware.
share|improve this answer
    
Thanks,the kernel log says :Buffer I/O error on device sda5, logical block 28279025 –  Vamsi Jan 15 '11 at 10:57
    
Sounds like you have a disk error on sda5. Type df to get information about where/what this drive is (if you don't know). Look at the "mounted on" column. You may have to backup/re-format/restore that hard disk. (And don't forget to vote up/accept useful answers - thanks!) –  Scaine Jan 15 '11 at 11:29
    
Thanks..I did it :) –  Vamsi Jan 15 '11 at 13:04
add comment

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.