Take the 2-minute tour ×
Ask Ubuntu is a question and answer site for Ubuntu users and developers. It's 100% free, no registration required.

Recently the speakers have suddenly started to make popping noises every few seconds, although it can pause for irregular amounts of time. The sound is like that of when you plug/unplug headphones from a socket.

I have tried blowing in the headphone socket but with no outcome.

This seemed to come from nowhere as I haven't kept my laptop in a dusty/dirty place recently or had any software changes.

Any suggestions on how to fix this would be greatly appreciated,

Thanks in advance,

Ross

share|improve this question

4 Answers 4

up vote 2 down vote accepted

Check this out too if the above answer doesn't work for you.


This is the actual method that the link contains:

Run this command (providing you have nano installed, per default you have):

sudo nano /usr/lib/pm-utils/power.d/intel-audio-powersave

Find the line:

INTEL_AUDIO_POWERSAVE=${INTEL_AUDIO_POWERSAVE:-true}

Comment it out using "#". Underneath add the line:

INTEL_AUDIO_POWERSAVE=false

Save and exit, then restart.

If you don't have an Intel HDA sound card, you're all done. Otherwise:

sudo gedit /sys/module/snd_hda_intel/parameters/power_save

Change the contents to: N

sudo gedit /sys/module/snd_hda_intel/parameters/power_save_controller

Change the contents to: N

Now you can make these changes permanent by running:

sudo chmod -w /sys/module/snd_hda_intel/parameters/power_save
sudo chmod -w /sys/module/snd_hda_intel/parameters/power_save_controller
share|improve this answer
  1. Open a terminal and run:

    alsamixer -c0
    
  2. Press F6 and select your sound card (in my case HDA Intel PCH).

  3. Go towards the right and disable Auto-Mute M.

This worked with a Lenovo Y 410P.

share|improve this answer

The steps in this answer: http://askubuntu.com/a/195800/108121 from the (more detailed) question post Periodic clicking sound from PC speaker worked for me. I am running Natty on a Lenovo T61.

Some users who experience the popping noise when using Chrome report that disabling the "Pepperflash" plugin solves the popping noise problem for them [source].

share|improve this answer
2  
The problem seemed to just disappear once I updated chrome and Ubuntu on my T61 and IdeaPad S10-3. But thanks anyway! –  Ross Fleming Nov 16 '12 at 16:22

I am shooting in the dark without knowing anything about your hardware.

First, try disabling your microphone in Volume Settings and see if that does anything. If not, I have one more suggestion. Open Terminal, and type:

gksudo gedit /etc/modprobe.d/alsa-base.conf

Change the power_save line from:

options snd-hda-intel power_save=10 power_save_controller=N

to:

options snd-hda-intel power_save=0 power_save_controller=N

If your microphone was not picking up feedback, causing the popping, then the second solution should do the trick.

*Note, if your .conf file says something different, leave everything else the same, and change only the power_save portion*

share|improve this answer
    
For some reason my Microphone doesn't show up in the volume settings, there are no input devices at all, I'm sure I've seen it before, could this have something to do with it? –  Ross Fleming Jul 9 '12 at 17:06
    
And I also can't find a power save line in that file, thankyou for your help though, it's much appreciated –  Ross Fleming Jul 9 '12 at 17:24

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.