Take the 2-minute tour ×
Ask Ubuntu is a question and answer site for Ubuntu users and developers. It's 100% free, no registration required.

First to say, I am newbie, to the linux world and in situation where i have to get used to using ubuntu.

My system is: i7-2630QM 8GB Ram with 750GB HD + NVIDIa 550M (1GB)

Since i was facing problems with wubi - "slow Ubuntu", i installed it on a separate partition, of 80GB (10GB Swap, 40GB HOME, 30GB ROOT). The system was running fine, before I started using some "CFD" (Graphics Dependent) application.

I needed to use "paraview" a graphics software, to design some engineering stuff. Following the installation problems, i installed something called "messa" on my system. The software works but, now my system is "dead-slow".

Even with the computer at an idle state, the laptop, is pretty slow, and with huge annoying fan noise. I was tried running some similar applications with windows, and it turns out that its not a hardware, but has to do with the GPU drivers.

Following some forums, I installed the "nvidia-current" and now everything is the same.

I know, there are many solutions on this forum for nvidia-driver updates, but as you see, nothings working my way.

Please someone, tell me what is that I am doing wrong :(

This is the output from my terminal for the command lspci | grep 'intel'

00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family DRAM Controller (rev 09)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Xeon E3-1200/2nd Generation Core Processor Family PCI Express Root Port (rev 09)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller (rev 09)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family MEI Controller #1 (rev 04)
00:1a.0 USB Controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #2 (rev 05)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family High Definition Audio Controller (rev 05)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 1 (rev b5)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 2 (rev b5)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 4 (rev b5)
00:1c.4 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 5 (rev b5)
00:1c.5 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 6 (rev b5)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #1 (rev 05)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation HM67 Express Chipset Family LPC Controller (rev 05)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family 6 port SATA AHCI Controller (rev 05)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family SMBus Controller (rev 05)
03:00.0 Network controller: Intel Corporation Centrino Wireless-N 1030 (rev 34)
share|improve this question
    
Could you please post the output of the terminal command: lspci | grep 'Intel' It seems like your mainboard could have an Intel graphics chip which handles simple graphics processing and the system normally switches automatically to the Nvidia card for more intensive applications. (See Nvidia Optimus technology). Ubuntu needs a special driver extension called "Bumblebee" for this to work. I'll help you with that after I've seen the output. –  Daniel Jun 30 '12 at 20:53
    
I have added the output in the question window ... –  DOOM Jun 30 '12 at 22:26
add comment

1 Answer 1

Okay first clean up your graphic drivers by typing the following commands into terminal:

sudo apt-get remove --purge nvidia-current nvidia*
sudo apt-get install --reinstall libgl1-mesa-glx libgl1-mesa-dri xserver-xorg-core
sudo mv /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.conf.old
sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg

Now add the bumblebee repository to your system and install the driver:

sudo add-apt-repository ppa:bumblebee/stable
sudo apt-get install bumblebee bumblebee-nvidia

Please reboot your system.

For now you have to manually tell programs to use the nvidia graphic card. You do this by typing in a terminal

optirun "Application you want to use"

for example

optirun firefox

To start an application with optirun support everytime by just clicking on the launcher icon, do the following:

Start 'gedit' as super-user by pressing Alt+F2 and typing 'gksu gedit'

enter image description here

Now open the 'Dash' and type in the application you want to use and drag the launcher icon into gedit.

enter image description here

enter image description here

Now look for the line that says 'Exec=' and if it's there 'TryExec='

enter image description here

And simply add the word 'optirun' in front of the command

enter image description here

You will have to do these steps for every application with high graphics demand and I would recommend your browser as well in order to have proper hardware acceleration for HD Video on youtube.

The Bumblebee project is currently in development and will eventually feature smart switching between the graphic chips so you don't have to do it manually.

Hope I could help.

share|improve this answer
    
There is no need to install all those development packages (cdbs, etc.) nor removing nvidia* prior to installing Bumblebee. See askubuntu.com/a/36936/6969. I suggest to make the pictures smaller (focus on the text without AU), it's hardly readable. –  Lekensteyn Jul 1 '12 at 11:26
    
right, sorry I copy & pasted from another answer I wrote. However I thought nvidia-bumblebee is the new driver package therefor I'd thought removing the currently used nvidia drivers would be a good idea to have a clean install –  Daniel Jul 1 '12 at 12:05
add comment

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.