Take the 2-minute tour ×
Ask Ubuntu is a question and answer site for Ubuntu users and developers. It's 100% free, no registration required.

I have an Dell XPS 13 Ultrabook with Ubuntu 12.04. its works pretty well, but if I attach my Apple Cinema Display with the Mini Display Port then hangs the Notebook up.

Its totally randomly. Power attached or not, freshly restarted or not, monday or friday. I cant see any pattern for the problem.

The X Log says nothing. Only the last line looks very suspicious:

[    35.539] (II) intel(0): Printing DDC gathered Modelines:
[    35.539] (II) intel(0): Modeline "1366x768"x0.0   71.01  1366 1414 1446 1498  768  769 773 790 +hsync -vsync (47.4 kHz)
[    35.539] (II) intel(0): Modeline "1366x768"x0.0   47.34  1366 1414 1446 1498  768 769 773 790 +hsync -vsync (31.6 kHz)
[    85.997] (II) intel(0): EDID vendor "CMN", prod id 4920
[    85.998] (II) intel(0): Printing DDC gathered Modelines:
[    85.998] (II) intel(0): Modeline "1366x768"x0.0   71.01  1366 1414 1446 1498  768 769 773 790 +hsync -vsync (47.4 kHz)
[    85.998] (II) intel(0): Modeline "1366x768"x0.0   47.34  1366 1414 1446 1498  768 769 773 790 +hsync -vsync (31.6 kHz)
[    86.469] (II) intel(0): Allocated new frame buffer 1920x1968 stride 7680, tiled
[    86.592] BUG: triggered 'if (!dev->valuator || dev->valuator->numAxes < 2)'
BUG: ../../dix/getevents.c:850 in scale_to_desktop()
[    86.592] 
Backtrace:
[    86.593] 0: /usr/bin/X (xorg_backtrace+0x26) [0x7f3f3e231866]
[    86.593] 1: /usr/bin/X (0x7f3f3e0a9000+0x621fe) [0x7f3f3e10b1fe]
[    86.594] 2: /u%      
share|improve this question
    
Have you installed the drivers for your graphics card? –  nikhil Jun 7 '12 at 9:59
    
It runs out of the Box. No Drive needed. Do you have any Suggestion? –  Dennis Wisnia Jun 7 '12 at 11:40
    
I don't know of your graphics hardware, if you have nvidia or ati, it's better to install those drivers. The generic drivers struggle with hardware acceleration and multiple monitors. I have a nvidia chip and I use nvidia-settings to configure my multiple monitors when required. –  nikhil Jun 7 '12 at 17:50
add comment

1 Answer

The “xorg-server” version 2:1.11.4-0ubuntu10.4 should fix it, but the new version 2:1.11.4-0ubuntu10.6 don't have this fix. https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/xorg-server/+bug/921236

share|improve this answer
    
thanks for the info! I still wait for the patch! –  Dennis Wisnia Aug 1 '12 at 13:24
add comment

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.