Take the 2-minute tour ×
Ask Ubuntu is a question and answer site for Ubuntu users and developers. It's 100% free, no registration required.

After a fresh Ubuntu 12.04 install, the Samsung Laser Monochromatic Printer (ML-1860) fails to print intermittently: sometimes it prints and sometimes it says that it is printed but it is actually not.

If I ask to print 6 copies, it prints around 2 copies (if so).

If I unplug the USB and replug it prints at least the first job sent. The same if I turn it off and on. But if I run sudo service cups stop && sleep 1 && sudo service cups start the problem persists.

I don't know if it is related to the bug #973270 because my print is connected at usb not at ipp.

Looks like Bas-Roufs has had the same problem after he fixed his installation problem as he said in a deleted answer.

The content of /var/log/cups/error.log is:

W [16/May/2012:20:49:53 -0300] failed to CreateProfile: org.freedesktop.ColorManager.AlreadyExists:profile id 'Samsung-ML-1860-Series-Gray..' already exists
W [16/May/2012:20:49:53 -0300] failed to CreateDevice: org.freedesktop.ColorManager.AlreadyExists:device id 'cups-Samsung-ML-1860-Series' already exists
W [16/May/2012:20:49:53 -0300] failed to CreateProfile: org.freedesktop.ColorManager.AlreadyExists:profile id 'Samsung-ML-1860-Series-Gray..' already exists
W [16/May/2012:20:49:53 -0300] failed to CreateDevice: org.freedesktop.ColorManager.AlreadyExists:device id 'cups-Samsung-ML-1860-Series' already exists
W [16/May/2012:20:49:53 -0300] failed to CreateProfile: org.freedesktop.ColorManager.AlreadyExists:profile id 'Samsung-ML-1860-Series-Gray..' already exists
W [16/May/2012:20:49:53 -0300] failed to CreateDevice: org.freedesktop.ColorManager.AlreadyExists:device id 'cups-Samsung-ML-1860-Series' already exists

I have followed the wiki DebuggingPrintingProblems and made a bug report (#1003422).

The result of tail -f /var/log/syslog is:

May 23 10:00:26 desguai3 udev-configure-printer: URI contains USB serial number
May 23 10:00:26 desguai3 udev-configure-printer: URI match: usb://Samsung/ML-1860%20Series?serial=Z5M7BDAB501185X.
May 23 10:00:26 desguai3 udev-configure-printer: device devpath is /devices/pci0000:00/0000:00:1d.0/usb2/2-1/2-1.1
May 23 10:00:26 desguai3 udev-configure-printer: Device already handled
May 23 10:00:26 desguai3 udev-configure-printer: Consider also queues with "/usb/lp0" or "/usblp0" in their URIs as matching
May 23 10:00:26 desguai3 udev-configure-printer: URI of print queue: mfp:/dev/mfp4, normalized: mfp dev mfp4
May 23 10:00:26 desguai3 udev-configure-printer: URI of detected printer: usb://Samsung/ML-1860%20Series?serial=Z5M7BDAB501185X., normalized: samsung ml 1860 series serial z5m7bdab501185x
May 23 10:00:26 desguai3 udev-configure-printer: URI of print queue: usb://Samsung/ML-1860%20Series?serial=Z5M7BDAB501185X., normalized: samsung ml 1860 series serial z5m7bdab501185x
May 23 10:00:26 desguai3 udev-configure-printer: URI of detected printer: usb://Samsung/ML-1860%20Series?serial=Z5M7BDAB501185X., normalized: samsung ml 1860 series serial z5m7bdab501185x
May 23 10:00:26 desguai3 udev-configure-printer: Queue ipp://localhost:631/printers/ML-1860-Series has matching device URI
May 23 10:00:26 desguai3 udev-configure-printer: Re-enabled printer ipp://localhost:631/printers/ML-1860-Series

At Ubuntu forum there is a thread about it too.

So how can I troubleshot this failure? Where else to look for information or possibles fixes?

share|improve this question

closed as off-topic by Braiam, Luis Alvarado Jul 24 at 23:06

This question appears to be off-topic. The users who voted to close gave this specific reason:

  • "Bug reports and problems with the development version of Ubuntu should be reported on Launchpad so that developers can see, track and fix these issues." – Braiam, Luis Alvarado
If this question can be reworded to fit the rules in the help center, please edit the question.

2 Answers 2

Try this, First: I am using Ubuntu 12.04 LTS

sudo apt-get update
sudo apt-get install printer-driver-gutenprint openprinting-ppds libgutenprint2 cups-driver-gutenprint

Delete your printer and create a new printer the same as you did last time but this time add the third option/driver = (Gutenprint), NOT the PS & PXL with one (recommended) DO NOT INSTALL THESE, you want the one called Gutenprint V5

Now you should print fine, some printers have trouble rendering Postscript format!

Hope this helps!!!

share|improve this answer
    
Thank you again, but unfortunately selecting the Gutenprint driver didn't work i.imgur.com/aMmDC.png –  desgua May 17 '12 at 22:43
up vote 1 down vote accepted

This problem have been solved by update of cups packages available enabling "Proposed Updates" as discussed at Launchpad at bug #973270.

share|improve this answer
    
There seems to be another update at Proposed. I will be able to test it in the next Wednesday: bugs.launchpad.net/bugs/973270 –  desgua May 25 '12 at 11:10

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.