Take the 2-minute tour ×
Ask Ubuntu is a question and answer site for Ubuntu users and developers. It's 100% free, no registration required.

I have a Dell Studio XPS 1647 and headphones do not work (though , internal speakers work like a charm) , I have dual boot Windows 7 and headphones work perfectly fine ...

I also tried -adding in options snd-hda-intel model=eapd probe_mask=1 position_fix=1.

I've experienced this with Oneric Ocelot and the latest Precise Pangolin (LTS).

share|improve this question
add comment

4 Answers

up vote 3 down vote accepted

Finally got Headphones to work ! Follow this ----- (Dell)

This is it :


Run the following command into the Terminal:

gksudo gedit /etc/modprobe.d/alsa-base.conf

Scroll down and add these lines to the end of the file:

#Keep snd-pcsp from being loaded as first soundcard
options snd-pcsp index=-2
alias snd-card-0 snd-hda-intel
alias sound-slot-0 snd-hda-intel
options snd-hda-intel model=dell-m6-amic

Then, save , reboot and test sound using headphones and speakers.

share|improve this answer
add comment

I had the same problem. Following these instructions got my headphones working.

Open the terminal and enter the following commands:

cd /usr/share/pulseaudio/alsa-mixer/paths/
sudo cp analog-output-headphones.conf analog-output-headphones.bak
sudo nano analog-output-headphones.conf

Look for the section called [Element Speaker] and change it so that it looks like this:

[Element Speaker]
switch = on
volume = ignore

Save the changes and exit nano.

Create a backup of the corrected analog-output-headphones.conf:

sudo cp analog-output-headphones.conf analog-output-headphones.fixed

Now you can restore the fix if a future installation or update overwrites it.

Reboot.

After rebooting, you may need to remove and reinsert the headphone plug to get it to work. After it's working, though, you will be able to remove and insert the plug, and behavior will be as expected.

share|improve this answer
    
Thank you, it's working for 12.04. –  Pavel Vlasov Aug 11 '12 at 12:22
    
Whilst this may theoretically answer the question, it would be preferable to include the essential parts of the answer here, and provide the link for reference. –  Oyibo Nov 19 '12 at 13:13
    
...like a charm. –  nietaki Jan 14 '13 at 10:56
    
On LUbuntu 12.04 this doesn't work for me. Also you can reload the sound system, by first killing pulseaudio pulseaudio -k and restarting alsa: sudo alsa force-reload. No reboot needed. –  Calmarius Oct 5 '13 at 13:22
add comment

On my laptop, a Lenovo G465, the sound was working well: each time I plugged the headphones, it would be detected and sound was piped through the headphones and muting the speakers. Suddenly it stopped working. Something weird happened without any changes or installation or whatsoever. I read that someone had to use alsamixer to activate it: lo and behold: I tinkered with the volumes and mutings and suddenly it started working again as before!!! I have no explanation, honestly.

share|improve this answer
    
Experiencing the same thing with my Lenovo laptop this morning :) Playing with sound settings though nothing seem to help - I hope it starts working again like in your case :) –  Yura Feb 14 '13 at 8:15
    
Rebooting helped :) –  Yura Feb 14 '13 at 8:30
add comment

I had the same issue. I did as below

  • Go to Settings
  • Click on Sound settings under hardware section
  • Click output tab (automatically selected by system)
  • On the bottom side: set the output volume to 100%

Thanks to http://superuser.com/questions/357623/headset-is-not-working-with-ubuntu-11-10

share|improve this answer
    
i already have tried that . not working –  iMast.tj May 18 '12 at 6:24
2  
Not a solution because only headphones jack isn't working. –  Pavel Vlasov Aug 11 '12 at 12:15
add comment

protected by Community Nov 19 '12 at 16:39

Thank you for your interest in this question. Because it has attracted low-quality answers, posting an answer now requires 10 reputation on this site.

Would you like to answer one of these unanswered questions instead?

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.