Take the 2-minute tour ×
Ask Ubuntu is a question and answer site for Ubuntu users and developers. It's 100% free, no registration required.

I installed ubuntu from wubi using a live cd but when i booted i just got a black screen so i followed the instructions from this forum http://ubuntuforums.org/showpost.php?p=10089820&postcount=8 which successfully completed the ubuntu installation but now when i boot ubuntu i just get a command prompt. when i type in startx it comes up with an error. I am told i need to install graphics drivers, how do i do this? Thanks in advance Ryan

share|improve this question
    
I had almost the same problem. I had to install it from the ATI website manually. –  pbfy0 Apr 8 '12 at 12:16
    
how to i do this –  Ryan Apr 8 '12 at 12:38
    
I posted a walkthrough on how to do it –  Daniel Apr 8 '12 at 13:04

2 Answers 2

up vote 0 down vote accepted

(If you installed from Wubi and need to start recovery mode with nomodeset this could do the trick: To make ubuntu boot with 'nomodeset' all the time you have to edit a wubi file inside Windows. In Windows open the file '\ubuntu\install\wubildr-disk.cfg' in WordPad It'll look like this: loopback loop0 /ubuntu/disks/root.disk set root=(loop0) search --set=diskroot -f -n /ubuntu/disks/root.disk probe --set=diskuuid -u $diskroot linux /vmlinuz root=UUID=$diskuuid loop=/ubuntu/disks/root.disk preseed/file=/ubuntu/install/preseed.cfg wubi-diskimage ro quiet splash initrd /initrd.img boot On the line that starts with 'linux /vmlinuz root=UUID=$diskuuid....' you have to add nomodeset after 'quiet splash'. Save this file and reboot. )

Boot into Recovery mode, select option 'remount'. Drop into a root shell with network access (the 'netroot' option)

From the command line interface please type the following commands to install the newest amd driver:

login

(Just to make sure you are logged in as user not as root)

sudo apt-get remove --purge xorg-driver-fglrx fglrx*
sudo apt-get remove --purge fglrx*
sudo apt-get install build-essential cdbs fakeroot dh-make debhelper debconf libstdc++6 dkms libqtgui4 wget execstack libelfg0 dh-modaliases
sudo apt-get install --reinstall xserver-xorg-core libgl1-mesa-glx libgl1-mesa-dri
sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg

This is just to make sure nothing you did prior to this walkthrough will corrupt the outcome.

cd ~/Downloads
wget http://www2.ati.com/drivers/linux/amd-driver-installer-12-3-x86.x86_64.run
sudo chmod +x amd-driver-installer-12-3-x86.x86_64.run
sudo sh amd-driver-installer-12-3-x86.x86_64.run

The installer will guide you through the installation, after it's done type:

sudo amdconfig --initial
sudo reboot

Your system should now boot up fine with a graphical interface

share|improve this answer
    
when i typed in "wget www2.ati.com/drivers/linux/…; it said unable to resolve host address so all the commands after that didnt work –  Ryan Apr 8 '12 at 13:20
    
oh wait i didnt boot into recovery, will try that now –  Ryan Apr 8 '12 at 13:22
    
could you type 'ping www.google.com' to confirm that you have internet access. To stop the ping after a few packages hit 'ctrl+c' –  Daniel Apr 8 '12 at 13:24
    
i cant boot into recovery because the me thing happens when ii try a normal boot but i cant make it nomodeset –  Ryan Apr 8 '12 at 13:33
    
Wait I'll edit my answer for you real quick, because it's too big for a comment –  Daniel Apr 8 '12 at 13:36

You can install the graphics drivers for AMD graphics card by using the command (sudo) apt-get install fglrx. After the installation process completes, to be safe run (sudo) aticonfig --initial. Then reboot and it should work.

share|improve this answer
    
i tried these but after i typed the first one it said "package fglrx has no installation candidate" and the second one it said "aticonfig command not found" i also forgot to mention it doesnt bring up a command prompt it loads loads of things saying ...ok but it stops on battery...ok so i bring up a command promp using ctrl+alt+f1 –  Ryan Apr 8 '12 at 11:06
    
Did you do (sudo) apt-get update first? –  Eduard Apr 8 '12 at 11:15
    
no but i did it yesterday and it says everything is up to date –  Ryan Apr 8 '12 at 11:24
    
i also did it after i typed in your two suggested commands and it said everything was up to date –  Ryan Apr 8 '12 at 11:29
    
You have to do it before you try to install anything. –  Eduard Apr 8 '12 at 12:07

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.