Take the 2-minute tour ×
Ask Ubuntu is a question and answer site for Ubuntu users and developers. It's 100% free, no registration required.

Recently flipped to Ubuntu 11.10 on a Dell 4300 (Intel). Getting IP address and no issues (ping/surf) but Wireshark unable to detect eth0 interface. I see references in forums to blacklist tulip but looks like I am running dmfe. Not sure if the blacklist is required and where to go from here. Maybe Driver update? Got a little lost looking in that area.

Some h/w details below (IP/MAC/HOSTNAME removed)

Linux xxxxxx 3.0.0-17-generic #30-Ubuntu SMP Thu Mar 8 17:34:21 UTC 2012 i686 i686 i386 GNU/Linux

network-admin (HOSTS TAB) does not list eth0, only loopback and bunch of IPv6 interfaces

ifconfig
eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr xxxxxxxx  
          inet addr:192.168.x.xx  Bcast:192.168.2.255  Mask:255.255.255.0
          inet6 addr: xxxxxxxxxxx 64 Scope:Link
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:36662 errors:0 dropped:1 overruns:0 frame:0
          TX packets:24975 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000 
          RX bytes:42115779 (42.1 MB)  TX bytes:3056435 (3.0 MB)
          Interrupt:18 Base address:0xe800 

lspci
02:09.0 Ethernet controller: Davicom Semiconductor, Inc. 21x4x DEC-Tulip compatible 10/100 Ethernet (rev 31)
    Subsystem: Device 4554:434e
    Flags: bus master, medium devsel, latency 64, IRQ 18
    I/O ports at e800 [size=256]
    Memory at fe1ffc00 (32-bit, non-prefetchable) [size=256]
    Expansion ROM at fe200000 [disabled] [size=256K]
    Capabilities: [50] Power Management version 2
    Kernel driver in use: dmfe
    Kernel modules: dmfe

hwinfo --netcard
20: PCI 209.0: 0200 Ethernet controller                         
  [Created at pci.318]
  Unique ID: rBUF.0NgK5ZS9c0D
  Parent ID: 6NW+.siohrLUzzI4
  SysFS ID: /devices/pci0000:00/0000:00:1e.0/0000:02:09.0
  SysFS BusID: 0000:02:09.0
  Hardware Class: network
  Model: "Davicom 21x4x DEC-Tulip compatible 10/100 Ethernet"
  Vendor: pci 0x1282 "Davicom Semiconductor, Inc."
  Device: pci 0x9102 "21x4x DEC-Tulip compatible 10/100 Ethernet"
  SubVendor: pci 0x4554 
  SubDevice: pci 0x434e 
  Revision: 0x31
  Driver: "dmfe"
  Driver Modules: "dmfe"
  Device File: eth0
  I/O Ports: 0xe800-0xe8ff (rw)
  Memory Range: 0xfe1ffc00-0xfe1ffcff (rw,non-prefetchable)
  Memory Range: 0xfe200000-0xfe23ffff (ro,non-prefetchable,disabled)
  IRQ: 18 (61379 events)
  HW Address: 00:08:a1:01:35:70
  Link detected: yes
  Module Alias: "pci:v00001282d00009102sv00004554sd0000434Ebc02sc00i00"
  Driver Info #0:
    Driver Status: dmfe is active
    Driver Activation Cmd: "modprobe dmfe"
  Config Status: cfg=new, avail=yes, need=no, active=unknown
  Attached to: #11 (PCI bridge)
share|improve this question

1 Answer 1

I sourced the issue , PEBKAC , need to run Wireshark as root or alternatively as described here: /usr/share/doc/wireshark-common/README.Debian

share|improve this answer

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.