Take the 2-minute tour ×
Ask Ubuntu is a question and answer site for Ubuntu users and developers. It's 100% free, no registration required.

I've been building a live ubuntu server (10.04 LTS) to run off a thumb drive and it's nearly there. However, I've gotten stuck at one step.

I need to run update-grub but it's complaining about:

/usr/sbin/grub-probe: error: cannot find a device for / (is /dev mounted?).

My fstab file contains:

# filesystem   mount point     type    options                 dump    pass
UUID=76d2077e-9726-4f95-abab-323cb426b099       /               ext2    defaults                0       0
proc            /proc           proc    nodev,noexec,nosuid 0       0
sys             /sys            sysfs   defaults                0       0
share|improve this question

1 Answer 1

up vote 8 down vote accepted

oops... my bad. It's as simple as mounting dev.

Strangely enough I tried this at about 1am last night and that didn't work. This morning it did, so I'm not sure what was different.

To get a full environment just

sudo chroot /media/flash-drive
mount proc
mount sys
mount dev

And in case you have a separate boot partition

mount boot

After doing that I was able to see my devices in /dev

And update-grub actually works. Now to figure out why it's not booting... that's another problem.

share|improve this answer

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.