Take the 2-minute tour ×
Ask Ubuntu is a question and answer site for Ubuntu users and developers. It's 100% free, no registration required.

I just recently installed ubuntu 11.10 on my laptop. everything works great however when I get it to hibernate my screen turns black but still backlit and my cpu is still running. How can I fix this?

share|improve this question
    
How much RAM do you have? How large is your swap partition? –  C.S.Cameron Feb 3 '12 at 3:08

2 Answers 2

I have the same problem (hibernate/suspend) and this solution works for my Asus K53E (I use step 2, not older step 2):

http://thecodecentral.com/2011/01/18/fix-ubuntu-10-10-suspendhibernate-not-working-bug/comment-page-10#header-0

Good luck!

share|improve this answer
    
That seems to have done the trick nicely. Thank you very much for finding that! –  user208769 Mar 25 '12 at 20:04

UPDATE:

See the answer from @PierreLachance - fixed this problem

=================================================

Have (possibly) the same problem, same laptop model. Hibernate saves to disk, but does not power off. Not essential, but annoying.

Up-to-date Ubuntu 11.10

uname -a:

Linux sphinx 3.0.0-16-generic-pae #29-Ubuntu SMP Tue Feb 14 13:56:31 UTC 2012 i686 i686 i386 GNU/Linux

Hardware:

00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family DRAM Controller (rev 09)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller (rev 09)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family MEI Controller #1 (rev 04)
00:1a.0 USB Controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #2 (rev 05)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family High Definition Audio Controller (rev 05)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 1 (rev b5)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 2 (rev b5)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 4 (rev b5)
00:1c.5 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 6 (rev b5)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #1 (rev 05)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation HM65 Express Chipset Family LPC Controller (rev 05)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family 6 port SATA AHCI Controller (rev 05)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family SMBus Controller (rev 05)
02:00.0 Network controller: Intel Corporation Centrino Wireless-N 100
03:00.0 USB Controller: ASMedia Technology Inc. ASM1042 SuperSpeed USB Host Controller
04:00.0 Ethernet controller: Atheros Communications AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet (rev c0)

The appropriate dmesg section:

[26766.181283] EXT4-fs (sda5): re-mounted. Opts: errors=remount-ro,commit=0
[26767.748879] PM: Marking nosave pages: 000000000009e000 - 0000000000100000
[26767.748884] PM: Marking nosave pages: 0000000020000000 - 0000000020200000
[26767.748893] PM: Basic memory bitmaps created
[26767.748895] PM: Syncing filesystems ... done.
[26767.830587] Freezing user space processes ... (elapsed 0.01 seconds) done.
[26767.846787] Freezing remaining freezable tasks ... (elapsed 0.01 seconds) done.
[26767.863074] PM: Preallocating image memory... done (allocated 447521 pages)
[26768.104837] PM: Allocated 1790084 kbytes in 0.24 seconds (7458.68 MB/s)
[26768.104840] Suspending console(s) (use no_console_suspend to debug)
[26768.104992] sd 0:0:0:0: [sda] Synchronizing SCSI cache
[26768.314611] HDA Intel 0000:00:1b.0: PCI INT A disabled
[26768.330225] PM: freeze of drv:HDA Intel dev:0000:00:1b.0 complete after 224.511 msecs
[26768.330348] PM: freeze of drv: dev:pci0000:00 complete after 224.602 msecs
[26768.330354] PM: freeze of devices complete after 225.759 msecs
[26768.330842] PM: late freeze of devices complete after 0.485 msecs
[26768.331004] ACPI: Preparing to enter system sleep state S4
[26768.358785] PM: Saving platform NVS memory
[26768.359471] Disabling non-boot CPUs ...
[26768.462072] CPU 1 is now offline
[26768.462411] Extended CMOS year: 2000
[26768.462493] PM: Creating hibernation image:
[26768.579475] PM: Need to copy 446872 pages
[26768.579478] PM: Normal pages needed: 79729 + 1024, available pages: 147880
[26768.462518] PM: Restoring platform NVS memory
[26768.462926] Extended CMOS year: 2000
[26768.462951] Enabling non-boot CPUs ...
[26768.463042] Booting Node 0 Processor 1 APIC 0x2
[26768.463044] smpboot cpu 1: start_ip = 9a000
[26768.473225] Initializing CPU#1
[26768.571086] CPU1 is up
[26768.572285] ACPI: Waking up from system sleep state S4
[26768.574459] Switched to NOHz mode on CPU #1

It doesn't seem to be logging any problems between writing the system state to disk and waking up. A normal shutdown works fine.

share|improve this answer
    

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.